FEM TING JEG HATER MED VåREN

Fem ting jeg hater med våren

Til alle dere som nå tenker at skribenten er gal; først en innrømmelse før jeg ranter i vei.

Jo da, våren er fin den. Lysere dager som sakte grønnes.

Men dog; akk så lunefull og full av elendighet. Varme og sommerlige opplevelser slås raskt ned av vinterlig kulde og snø.

Jeg lar Raga Rockers dra i gang greiene.

1). Asfalt-nissene på rulleski

Tre og en halv time etter at vinteren har lukket døren og gått i april-dvale, så spretter rulleskifantastene opp som troll av eske.

Det føles som de er overalt. Alltid. Hele tiden. Gjerne både to og tre i bredden. Sjelden eller aldri på linje etter hverandre.

Hva er egentlig greia med at så fort snøen er borte, de første hestehovene strekker hals mot solen og folk flest lovpriser vinterens endelikt, så skal folk på dø og liv ut i trafikken og skape maks frustrasjon. På rulleski.

I mine øyne er én rulleskiløper verre enn 10 syklister når det gjelder å ta plass, utgjøre en fare for alt og alle − og innta rollen som en arrogant «King Of The Road»-type.

Som bilist er Maridalen i Oslo et lite helvete. Mange andre steder også, altså. Hjertet er konstant i halsen i frykt for at en eller annen amatør i full fart på det slitte og ujevne asfaltdekket skal tryne og havne under bilen min.

«Road Kill» får plutselig en ny betydning i mitt vokabular. Og da snakker vi ikke om en ihjelkjørt og paddeflat grevling eller rev.

Tips: Finn dere en annen treningsform og hold dere unna bilveier. Meg bekjent skal det finnes en fin og fullt operativ lukket rulleskiløype i Holmenkollen. Bruk den.

Les også: Rulleski Trafikk Fare Irritasjon

2). Tonnevis med vintergrus

Grusen kommunen gjerne kommer for sent med på vinterglatta er fin å ha når den trengs.

Det er helt åpenbart at de også er sene med å få fjernet den samme grusen når den ikke trengs.

Nå er tonnevis med grus i gater og på fortau bare et irritasjonsmoment som er en trigger for å vekke vintertraumene til live igjen.

Få det vekk; la oss gå i småsko uten å kjenne og høre at vi går på et nærmest evigvarende teppe av småstein. La de små bybarna leke på sparkesyklene sine uten å måtte dra gråtende hjem med skrubbsårblødende hender og ansikt.

Tips: Få det vekk!

Les også: Syklister er trafikkens verstinger

3). Temperaturbingo: Tykk jakke, tynn jakke

Jeg klarer ikke i min villeste fantasi å forstå hvordan en antatt oppegående mann som Bjørnstjerne Bjørnson av alle årets 12 måneder valgte seg den mest lunefulle av dem alle; april.

Snø, sol, minusgrader og plussgrader i en konstant symbiose som gjør det omtrent umulig å kle seg riktig. Et gjentakende årlig fenomen som alltid vekker en viss frustrasjon hos de aller fleste.

Kjølig morgenluft gjør at man ofte tyr til en tykkere jakke, og kanskje hansker, for å ikke følge ubehaget ved kulde. Så en time eller to senere, når solen har fått leke litt, så lurer man brått på hvorfor man gjorde som man gjorde.

Man svetter som en gris, tenker på T-skjorte eller en tynn skjorte/bluse − og svettelukten som har entret banen − selv om man dusjet for bare et par timer siden.

Åh, måtte bare april snart være en saga blott og la en mer solid og stabil måned ta plass. Kom mai du skjønne milde, liksom.

Tips: Ha klær for alle årstider i en liten sekk eller bag.

Les også: Bjørn Skomakerstuen

4). Utepils i shorts og T-skjorte

Hva er det egentlig som feiler nordmenn som på død og liv må ut i T-skjorte og shorts for å ta årets første utepils? En genetisk feil, eller en iboende viking-trang som ligger latent?

Selv om solen titter frem, så er det ikke sommer og full sommerbekledning som gjelder i to plussgrader og med en sur og konstant trekk rundt melkehvite legger. Det ser bare skikkelig dust ut. Ferdig snakka.

Og folk lar ikke SoMe forbli i det uvisse når så skjer. Bilder i hopetall dumpes ut for verden å se. Som sjefen din. Som muligens krever en forklaring på den dumdristige bekledningen når du mandagen etter tar en tredagers fordi du er blitt forkjølet.

Tips: Kle deg etter forholdene. Det er april.

Her kan du lese mer av Bjørn Skomakerstuen

5). Lav sol og skjerm-surr

Definitivt et I-landsproblem; men med sol på skjermen er det alt annet enn enkelt å se favoritt-seriene på TV eller nettbrett.

I april er det mye lav sol. Som stikker seg inn gjennom alt som finnes av forsvarsverker, enten det er snakk om gardiner, persienner eller markiser. På ingen som helst måte verdens undergang; bare irriterende. Det føles som man fort bruker mer tid på å skape optimale seerforhold enn å faktisk se på det man vil se.

Tips: Legg serie-bingingen mellom oktober og mars.

2024-04-23T20:59:21Z dg43tfdfdgfd