FRANK LøKE ER IKKE GAL – HAN ER GENIAL

Frank Løke er ikke gal – han er genial

«Den som aldri lever nu, lever aldri. Hva gjør du?» Det spurte den danske poeten Piet Hein om en gang. I gamle dager.

Nå er man ikke i en tidsalder da de eneste kjente er de som har nådd Nordpolen. Sydpolen. Slike ting. Bragder. Nå er Frank Løke mer kjent enn Fridtjof Nansen.

Hva har han ikke fått til?

Mildt duskregn i «Kompani Lauritzen.»

Da jeg spurte den ene datteren min om hva Frank Løke var kjent for, svarte hun: «Var det ikke han som danset i grønn Borat drakt på «Skal vi danse?» da?» Man kan føle livet at falle livet renner ut med badesluket. Men han var altså landslagsspiller i håndball. Det var slik du ble kjent i gamle dager.

Slik er det ikke lenger. Sjekk hvor mange unge som kan dagens landslagsspillere i håndball? Nei, akkurat.

Alexander Sæterstøl er sikkert verdens fineste fyr, men har meg bekjent ikke prestert noe som helst annet enn ved å gå fra reality til reality og lidd smått i mildt duskregn i «Kompani Lauritzen.»

Langt mer kjent enn Sander Sagosen. Det holder at du har ligget med en som er litt kjent. Slik har verden blitt. Uten håp, er man fristet til å si.

Les også: Ørjan Greiff Johnsen

Hvem bryr seg om Kjerkol?

Men vi har Frank Løke. Alle vet hvem han er. Alle vet hva han prøver på. Å gå til toppen av Mount Everest, verdens høysete fjell, uten oksygentilførsel. Prøv selv? Nei, nettopp.

Men hva får han i takk?

Beskyldninger om egoisme, galskap og at han setter seg selv og andres liv i fare. Men hvem har forsøkt å utføre slike bragder uten risiko; det være seg å gå til Sydpolen, krysse Nordpolen, klatre K3 og så videre.

Les også: Frank Løke flyr ned fra Mount Everest: – Sjeldent jeg har følt dette

Hva har vi andre gjort i det siste? Spør deg selv. Hva har naboen din gjort? Laget en kruska kli lunsj til barna, en PowerPoint-presentasjon à la new public management, som ingen bryr seg om. Seriøst. Hvem vi lese om trafikkregulering i Oslo Øst?

Altså, hvor seriøst bryr vi oss om Ingvild Kjerkol? Selv om hun er kjent. Men hvem i all verden vil bli kjent som henne?

Nei, for å være politiker må du har gjort noe, skal vi si «too inappropiate» for å bruke Pornhubterminilogien. Altså, hvem bryr seg om at skolene får noen millioner krone i året? Det gjør de jo uansett?

Brasil, bønner og bunker

På den andre siden har vi de virkelig store prestasjonene. Som da Rekdal scoret mot Brasil i 1998. Som da Vegard Heggem headet inn for Rosenborg mot Milan i 1996. Ja, for å gjøre det litt større. Da Kong Haakon sto under i Kongebjørka i 1940.

Men hva er store? Det er spørsmålet vi må stille oss.

Vi lever i en verden der vi hyller mennesker for å ikke å gjøre noe verdens ting – du blir berømt fordi du er med på kokkeprogram på TV.

Løke gjør noe annerledes. Han gjør noe stort. Større enn ham selv. Vi derimot, fyller livene våre med å sitte å se på noen noe teller bønner i en kjeller.

Adolf Hitler satt i en bunker og kjente at russerne og engelskmennene rykket innpå i 1945. Da teller du ikke bønner. Du kan muligens føle på en mild engstelse. Sånn litt for perspektivets skyld.

Les også: Er Frank Løke et viktig forbilde?

Les også: Det norske folk har talt: Flertallet tror ikke på Løke-suksess

Vi trenger Frank Løke

Frank Løke. For en fyr! Hvorfor rakke ned på ham og beskylde ham for galskap og egoisme?

Dessuten, er vi ikke alle absolutte egoister? Kom ikke her og fortell meg at du gjør noe for jordas skyld.

Du får barn fordi du vil ha dine egne avkom. Det er også grunnen til at vi ikke kan reddes. Du kan ikke vedta et politisk system som kan ordne det.

Noen ytterst få ville kastet seg foran maskingeværene i Ukraina, eller Gaza, men hei. Nei. Alle mennesker søker etter hva de selv ønsker. Sine egne behov.

Du får barn fordi du vil det. Eller du velger å ikke få det. Du redder verden fordi det gjør deg godt og gir deg anerkjennelse. Enkelt sagt – hvis det ikke hadde vært slik hadde vi sett kriger og ufred i verden nå? Fordi «alle» vil oss godt. Vel.

Frank Løke er ikke noen større egoist enn noen av oss andre. Men det er noe unorsk over ham. Han tør å få foran, bryte grenser og vise verden hva som bor i ham.

Derfor ønsker vi Frank Løke alt det beste – fingers crossed, kjør på, vi følger deg til topps. Det du gjør er større enn deg selv. Du gjør noe også for andre.

2024-05-05T19:41:30Z dg43tfdfdgfd