DETTE ER ARFAN BHATTI – GANGSTEREN SOM BLE EKSTREM ISLAMIST

Dette er Arfan Bhatti – gangsteren som ble ekstrem islamist

Når Bhatti er i Norge kan det bli aktuelt med mange og lange avhør dersom han vil forklare seg for norsk politi. Fredag hasteinnkalte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til pressekonferanse om Bhatti, etter at TV 2 meldte at han var på vei til Norge fra Pakistan.

Den ekstreme islamisten er siktet for flere straffbare forhold relatert til terrorsaken i Oslo sentrum. natt til 25. juni i 2022.

Aftenposten har tidligere omtalt at Bhatti har nektet for å ha noe med terrorsaken å gjøre i avhør med pakistansk politi.

To personer ble drept under masseskytingen i 2022, der drapsmannen Zaniar Matapour brukte et automatgevær. Minst ti personer fikk skuddskader og det er rundt 244 personer som har status som fornærmet i saken.

Les også: Fakta om masseskytingen i Oslo

BAKGRUNN:

Bodde i nærheten av NRK

Det var 29. august i 2022, to måneder etter masseskytingen i Oslo, at Bhatti ble siktet for flere bestemmelser i straffeloven. Oslo politidistrikt har bekreftet at Bhatti er siktet for følgende forhold:

  • Medvirkning til grove terrorhandlinger, paragraf 132 i straffeloven. Strafferamme 30 år.
  • Medvirkning til drap, paragraf 275 i straffeloven. Strafferamme 8 til 21 år.
  • Medvirkning til drapsforsøk, paragraf 275.
  • Terrorforbund, paragraf 133, første ledd. Strafferamme 10 år.
  • Drapsforbund, paragraf 279 i straffeloven. Strafferamme 10 år.

Ifølge Aftenposten ble Bhatti pågrepet av pakistansk politi i slutten av september i 2022. Lenge befant han seg i et fengsel i Lahore, nordøst i landet, får Nettavisen opplyst.

TO DREPT: I tillegg til to drepte menn ble ti personer påført skuddskader under terrorhandlingen natt til 25. juni 2022. Foto: Emilie Rydning, Avisa Oslo

Les også: Dramatiske bilder fra innsiden av London pub: – De ropte «legg deg ned, legg deg ned»

Terrorsaken er den siste i en lang rekke straffesaker Bhatti er involvert i. Det er også tredje gang han blir siktet for terrorvirksomhet.

Arfan Bhatti er norsk statsborger med pakistansk bakgrunn. Han ble født i Oslo 9. august 1977 og er i dag 45 år. Hans fulle navn er Arfan Qadeer Bhatti.

Helt siden han var ung har han hatt vanskeligheter med å tilpasse seg på skolen og i samfunnet. Dette kommer frem i dommer fra han var tenåring på 1990-tallet. Han fullførte ikke ungdomsskolen, men har i voksen alder tatt opp fag fra videregående med svært gode karakterer og fått studiekompetanse. Bhatti er også en habil sjakkspiller, får Nettavisen opplyst.

TORPEDO: Bhatti tok i flere år på seg torpedooppdrag. De seneste årene oppgir også personer i det kriminelle miljøet i Oslo at han tok på seg «megleroppdrag» i konflikter med ulike personer. Bildet er fra 2004. Foto: Politiet

Han har ikke hatt stabil jobb over tid, men på slutten av 2010-tallet hadde han ulike arbeidsgivere, men mistet jobbene fordi kunder kjente ham igjen fra media og klaget til arbeidsgiver. På den siste arbeidsplassen han hadde, i et entreprenørfirma, hadde han en bruttolønn på 28.600 kroner per måned. Dette var i 2017.

I flere år har han også hatt medlemskap på treningssenteret 24/7 midt i Oslo sentrum. Ifølge folkeregisteret har han også hatt bostedsadresse på Majorstuen, ikke langt unna NRKs hovedkontor.

De senere årene har Bhatti avstått fra å drikke alkohol, men i sine ungdomsår og tidlig voksen alder nøt han både alkohol og brukte tidvis narkotika.

Bhatti har flere barn med ulike ektefeller og aldersspennet på barna varierer.

Les også: Andreas Woldseth sliter med alkohol og søvnmangel etter masseskytingen i Oslo – får ikke hjelpen han ber om

Dom: – Ingen planer for livet

I en dom i en sivil sak da han fortsatt var mindreårig, ble det slått fast at Bhatti hadde problemer med grensesetting.

«Han har en dårlig bakgrunn for å skaffe seg jobb, og har ingen mål eller planer for livet sitt», står det i dommen.

Den første dommen i en straffesak fikk han i juni 1994 da han var 16 år. På dette tidspunktet hadde han allerede sittet varetektsfengslet i 143 dager og han ble dømt for å ha slått en butikkeier i hodet med en brusflaske som knuste. Deretter stakk han mannen flere ganger med kniv i magen.

SE NTBs video: Her demonstrerer Bhatti og ekstreme islamister utenfor USAs ambassade i Oslo

Bhatti erkjente straffskyld og retten anså forholdet som skjerpende fordi det bar preg av å være planlagt. Selv om han ble dømt til fengsel i sju måneder ble straffen ansett som ferdig sonet på grunn av tiden i varetekt.

Helt siden 1994 har stjerneadvokaten vært Bhattis faste forsvarer, noe en lang rekke dommer og straffesaksdokumenter viser. Også nå, 29 år etter den første straffesaken, er det Elden som er forsvarer.

Den kriminelle løpebanen har forfulgt Bhatti helt til dags dato. I flere år var han torpedo for kjente kriminelle i hovedstaden. Bhatti har en rekke voldsdommer på seg i ung alder. Den siste dommen, for vold mot sin daværende ektefelle, kom i januar 2016.

Les også: Arfan Bhatti tatt med kniv i bil med drapsmannen Zaniar Matapour - politiet henlegger saken

I 1997, da han var 19 år, ble han dømt for drapsforsøk. Dette var i forbindelse med et torpedooppdrag. Midt på natten en februardag i 1996 oppsøkte han en leilighet i Skippergaten midt i Oslo sentrum.

Oppdraget var å inndrive gjeld på 10.000 – 15.000 kroner som den fornærmede mannen skyldte en venn av Bhatti. I dommen går det fram at 19-årige Bhatti hadde brukt kokain. Konfrontasjonen endte med at Bhatti avfyrte skudd fra én til to meters hold slik at den fornærmede ble truffet i armen.

I dommen går det fram at Bhatti siktet mot fornærmedes overkropp og retten mener det var tilfeldigheter som gjorde skuddet traff armen og at det ikke fikk et verre utfall.

Bhatti ble dømt til to år i fengsel.

PST: Planla å sprenge USAs ambassade

I september 2006 ble det skutt minst 13 skudd mot synagogen i Oslo, tilhørende Det mosaiske trossamfunn. Han ble tiltalt for terrorhandling sammen med to andre. Terrorplanene skal ha gått ut på å sprenge den israelske og amerikanske ambassaden. To år senere, i 2008, ble han dømt for medvirkning til skadeverk på synagogen, men frikjent for terrorplanene.

Den endelige dommen i saken var på to års fengsel.

Nettavisen har tidligere omtalt at Bhatti har vært siktet for terrorvirksomhet, men denne ble henlagt i april 2015. Terrorsiktelsen etter masseskytingen i Oslo i 2022 er altså tredje gang han anklages for terror av påtalemyndigheten.

Bhatti er en rekke ganger straffedømt for blant annet vold, trusler og utpressing. Men han er også ved en rekke anledninger frikjent i straffesaker, enten ved dom i retten eller at sakene er blitt henlagt.

Fra begynnelsen av 2000-tallet erklærte Bhatti seg som islamist.

LEVER FOR ISLAM: Den ekstreme islamisten kom med svært kontroversielle uttalelser i et intervju med Dagbladet i 2002. – Jeg hater norske verdier, uttalte han. Bildet er fra september 2012. Foto: Kyrre Lien, NTB

– Jeg lever for islam og hater norske verdier, sa Bhatti til Dagbladet i 2002.

Bhatti var i flere år en sentral del av det ekstreme islamistiske miljøet på Østlandet og medlem av den ekstreme grunnen Profetens Ummah. Flere av medlemmene her er senere dømt til lange fengselsstraffer eller drept i kamphandlinger i Syria etter å ha sluttet seg til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS).

Bhattis navn har gått igjen i en rekke av terrorsakene mot andre ekstreme islamister, heriblant i saken til den tidligere så profilerte Ubaydullah Hussain som ble dømt til ni års fengsel for rekruttering til IS i 2018. Navnet til Bhatti var også tema i straffesaken mot den mye omtalte IS-kvinnen i 2021.

I tingretten ble hun dømt til tre og et halvt års fengsel for deltakelse i IS. Høyesterett justerte straffen ned til to og et halvt års fengsel.

Forfulgt på kebabsjappe

I tidsrommet desember 2012 til januar 2014 var Bhatti selv i fjellområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Her poserte han med våpenbilder og mens han utførte bønn. Bildene skapte store overskrifter.

Flere av bildene han tok var med opprørsgrupper.

Nettavisen er kjent med at Bhatti også de seneste årene har vært i fjellområdene og tatt nye våpenbilder, men disse er ikke publisert offentlig.

16. mai 2017 ble Bhatti pågrepet i en våpensak. En annen mann i 30-årene, som sammen med Bhatti er siktet for terror etter masseskytingen i Oslo i 2022, ble også pågrepet, sammen med en tredje mann. I 2019 ble saken henlagt for Bhatti og den andre mannen. For mannen i 30-årene endte det med en dom på seks måneders fengsel for våpenoppbevaring.

To av månedene ble gjort betinget.

I RETTEN IGJEN: Arfan Bhatti har trolig vært i ulike norske rettssaler over 100 ganger på snart 30 år. Bildet er fra Høyesterett 2009 der han fikk gjennomslag i at en dom mot ham skulle oppheves. Foto: Heiko Junge, NTB

Nettavisen er kjent med at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fulgt bevegelsene til Bhatti svært tett i en årrekke. Ifølge graderte rapporten Nettavisen har lest har de fulgt ham i moskeer på Grønland, på Istanbul Kebab på Grønland og New Beirut Kebab i Oslo sentrum hvor Bhatti tidligere har vært hyppig gjest.

Tidligere har én av Bhattis forsvarere, stjerneskuddet Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, uttalt til Nettavisen at Bhatti er én av Norges mest overvåkede menn.

I forbindelse med våpensaken var også politiet tungt involvert, selv om dette ikke var offentlig kjent. Nettavisen kjenner blant annet til at PST utførte ulike analyser av beslag som ble gjort i hjemmet til Bhatti etter at han ble pågrepet våpensaken.

2024-05-03T07:49:28Z dg43tfdfdgfd