REAGERER På AT PRESSEN TOK BILDER AV VIGGO KRISTIANSEN OG KJæRESTEN

Reagerer på at pressen tok bilder av Viggo Kristiansen og kjæresten

SANDNES (Nettavisen): Tirsdag vitnet Viggo Kristiansen i rettssaken mot sin tidligere bestevenn Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett. Andersen er tiltalt for drapet på 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i Kristiansand i 2000.

I den opprinnelige Baneheia-saken ble Kristiansen dømt til 21 års forvaring for drap og overgrep på Lena og Stine Sofie Sørstrønen (8). Etter å ha sonet 21 år som uskyldig i fengsel ble han løslatt 1. juni 2021 og i desember 2022 ble han frikjent i Baneheia-saken.

Andersen nekter straffskyld.

Les også: Viggo Kristiansens i politiavhør: – Det har vært et jævla kaos

Les også: Fakta om Baneheia-saken

Advokaten til Viggo Kristiansen: – Det er trist

Kristiansen har på sin side saksøkt staten for totalt 90 millioner kroner for justismordet og følgene av dette. Hittil er han blitt tilkjent 55 millioner.

I forkant av rettssaken hadde Kristiansen oppfordret pressen til ikke å ta bilder av ham. Som vitne har han ikke noe vern mot dette. Alle vitner kan bli tatt bilde av, mens en tiltalt eller siktet person slipper unna dette fordi loven verner dem.

Store deler av pressen som er til stede i Sandnes tok likevel bilder av Kristiansen og kjæresten hans, men valgte i hovedsak å publisere bilder av de to bakfra. Enkelte andre medier publiserte bilder med ansiktene til Kristiansen og kjæresten.

Les også: Viggo Kristiansen fikk p-bot da han vitnet i retten

Etter rettsdagen fikk mediene pepper.

– Dette er trist. Han kom med en ganske sterk appell gjennom pressemeldingen som ble sendt ut mandag. Noen medier valgte å respektere det, det er høy presseetisk standard, så får de som valgte ikke å gjøre det stå for de valgene de har tatt, men Kristiansen var skuffet når han hadde kommet med en så klar appell, sier toppadvokaten Brynjar Meling til en samlet presse.

Han er bistandsadvokat for Kristiansen i saken mot Andersen.

KRITIKK: Brynjar Meling sier det er trist at pressen ikke respekterer Viggo Kristiansens ønske om ikke å bli fotografert. Foto: Terje Pedersen (NTB)

HER KAN DU SE VIDEO OG HØRE OPPTAKET FRA AVHØR MED JAN HELGE ANDERSEN

– Kristiansen har sterkt behov for å starte på nytt i livet

I pressemeldingen Meling sendte ut står det blant annet:

«På vegne av Kristiansen vil man derfor henstille pressen om å respektere hans innstendige ønske om ikke å bli fotografert. Kristiansen har et sterkt behov får å starte på nytt i livet og legge denne saken bak seg. Han har aldri søkt oppmerksomhet og aldri bedt om å bli en del av denne saken og man skulle tro at pressen vil utvise forståelse for at 24 år i medienes søkelys er tilstrekkelig.»

Det kommer også fram av pressemeldingen at Kristiansen skjønner at det er stor offentlig interesse rundt hans vitnemål. Men han kommer avslutningsvis med en sterk oppfordring:

«Basert på dette anmodes pressen om å ta sin del av ansvaret for at saken gjennomføres på en mest mulig skånsom måte for Kristiansen, ved å unnlate å fotografere og publisere bilder av ham i forbindelse med saken.»

Les også: Slik forklarer Jan Helge Andersen overgrepsbildene som ble funnet på PC-en etter hemmelige ransakinger

Nettavisen er blant mediene som har publisert bilder av Kristiansen og kjæresten bakfra og uten å navngi henne.

Hvorfor er det viktig for ham ikke å bli avbildet?

– Han har et sterkt ønske om å få livet tilbake, ansiktet tilbake og å være en helt vanlig mann i gata. Så kan det være at det er ambisiøst, men det er det han jobber for. Da ønsker han ikke å bidra med bilder i media som gjør at han stadig blir gjenkjent, sier Meling.

Nettavisen trenger tips fra publikum. Her kan du tipse vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.

Nettavisen har i all hovedsak tatt hensyn til Viggo Kristiansens ønske om at han ikke skal avbildes i forbindelse med sin status som vitne i saken. Vi har imidlertid brukt ett bilde i dekningen tirsdag. Der ser man Kristiansen på avstand og bakfra, for å vise hans tilstedeværelse som vitne i retten.

Kjæresten legger ut bilder i sosiale medier

Han påpeker også at det alltid kan være grunner og argumenter for at Kristiansen skal bli tatt bilde av og at Kristiansen ønsker å jobbe i hagen og i huset og bare være anonym som alle andre.

– Da er det å få igjen ansiktet noe som er viktig for ham, sier toppadvokaten.

Kristiansen har flere ganger blitt avbildet i offentligheten og kjæresten hans har også lagt ut bilder av de to i sosiale medier. Etter at han ble frifunnet i Baneheia-saken i desember 2022 samtykket han i at TV 2 kunne ta bilder av ham på et bakeri. I september 2023 lot han seg også avbilde da den prisvinnende forfatteren Bjørn Olav Jahr fikk pris fra Fritt Ord for sitt arbeid med Kristiansens kamp for å få saken gjenåpnet.

Les også: Slik ble Jan Helge Andersen grillet i avhør om Viggo Kristiansen

– Kjæresten hans legger ut bilder av de to i sosiale medier, hva blir den store forskjellen?

– Den store forskjellen er at kjæresten hans legger ut bilder i sosiale medier, det er en privat ting.

Men du påpekte dette med gjenkjennelse.

– Ja, hva folk gjør i sosiale medier er noe annet. Dette er i forbindelse med rettssaken i Baneheia, svarer Meling.

FOTOGRAFERT: I september 2023 lot Kristiansen seg av bilde. Foto: Beate Oma Dahle (NTB)

Slo tilbake mot Jan Helge Andersen

Den aller første delen av forklaringen sin i retten brukte Kristiansen til å sende et stikk til mediene:

– Det er selvfølgelig litt nerver i spill. Det har selvfølgelig tilknytning til mediene. Måten de er respektløse på i henhold til meg som vitne. Jeg har jo kjent mediene tett på kroppen og det er nok mye nerver knyttet til det. Jeg skal prøve forklare meg så godt jeg kan, sa han fra vitneboksen.

Da Kristiansen forklarte seg om selve saken mot Andersen blant annet avstand fra at han skal ha hatt en lederrolle for Andersen. Andersen har på sin side utpekt Kristiansen som hovedmannen bak drapene. Selv sonet Andersen 15 år i fengsel for drapet på åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen. Han ble pågrepet 13. september 2000 og prøveløslatt 22. desember 2015.

– Jeg føler ikke at jeg har dominert ham eller bestemt for ham på noen som helst måte. Men han var kanskje litt mer sjenert i henhold til andre folk enn jeg var, sa Kristiansen i retten.

Les Nettavisens direktereferat fra rettssakens femte dag her.

Kristiansen tilbakeviste også Andersens påstander om at de to skal ha teltet sammen i Baneheia, og at de lette etter teltplasser den kvelden jentene ble drept.

– De fleste som er født og oppvokst på Eg er klar over at det ikke er lov å sove i telt der oppe. Påstandene han kommer med må han nesten svare for selv. Det kan ikke komme fra min side.

– Har aldri bearbeidet det

Under det som markerte starten på rettssakens andre uke, var det mange av spørsmål som Andersen ikke kunne svare på. Han forklarte det med at han ikke visste svarene.

De sakkyndige som har vurdert Jan Helge Andersens mentale helse, stilte imidlertid spørsmål ved om hukommelsen hans og andre kognitive evner var så dårlige som Andersen har påstått.

De sakkyndige viste blant annet til Andersen har hatt svært gode resultater i en hukommelsestest, og at han heller ikke virker å ha dårlig hukommelse i samtalene de har hatt med ham.

STILTE SPØRSMÅL: Bistandsadvokat Audun Beckstrøm og hans kollega Håkon Brækhus stilte tirsdag mange spørsmål til Jan Helge Andersen i retten. Foto: Terje Pedersen (NTB)

Av bistandsadvokaten til de etterlatte foreldrene, Audun Beckstrøm, ble Andersen også spurt om han har forsøkt å fortrenge hendelsene i Baneheia.

– Ja, nei, jeg har aldri bearbeidet det. Når dette kommer i hodet har jeg skrudd på musikk, puttet proppene i hodet og fått tankene andre steder, sa Andersen, som sier han ikke har psykisk sykdom i dag.

Han fortalte også at han har hatt mareritt om hendelsene i Baneheia.

– Mareritt om dette har jeg hatt i mange år, men det har begynt å bli veldig sjelden,

Fortalte om tiden før pågripelsen

I september 2000, rundt tre måneder etter drapet, ble Jan Helge Andersen pågrepet.

I denne perioden sto Andersen i jobb. Dette ble han spurt ut om av sakkyndig Terje Tørrissen i retten.

– Hvordan var det å være i jobb? Hvilke følelser hadde du i de tre månedene, spurte Tørrissen.

– Jeg vet ikke hva jeg følte. Jeg vil tro det var godt å komme seg bort fra området ved at jeg jobbet så mye så mulig, svarte Andersen.

VURDERINGER: De rettspsykiatrisk sakkyndige i den siste Baneheia-rettssaken er psykolog Susanne Nordby Johansen og psykiater Terje Tørrissen. Foto: Terje Pedersen

– Men det å stå i arbeid under en situasjon der du vet hva som skjedde og at ingen var pågrepet: Hvordan var det følelsesmessig?

– Det vet jeg ikke. Jeg går ut fra at det å kaste seg inn i jobb får tankene bort fra ting, svarer Andersen.

– Men skal det så lite til å komme bort fra tankene etter to voldtekter og to drap?

– Jeg vet ikke, svarte Andersen.

2024-04-23T17:31:52Z dg43tfdfdgfd