HåPER LEVERPOSTEIBOKSEN KAN HJELPE ANDRE: – DET VAR ET SJOKK

Håper leverposteiboksen kan hjelpe andre: – Det var et sjokk

HARESTUA, LUNNER KOMMUNE (Nettavisen): – Hei, vil dere komme inn så skal vi vise dere noe?

Det er to kjolekledde jenter som tar imot oss, Tuva på fire og Anna på tre. Med store smil i fjesene smeller de døra opp allerede før Nettavisens reportasjeteam har rukket å gå ut av bilen.

Vi skal få titte på en splitter ny og helt spesiell leverposteiboks.

Og vi undrer: Kan denne boksen gjøre oss mer tolerante? Kan den gjøre at vi lettere aksepterer folk som er litt annerledes enn oss selv?

Det håper foreldrene. Tuva er nemlig et av ti barn, med vidt forskjellig utseende, som skal pryde Stabburets klassiske leverposteiboks.

Les også: Kiwi-Camilla er klar til å ta på streike-vesten

Et sjokk

Tuva har Downs syndrom, og det kom helt uforberedt på foreldrene da hun ble født.

– For oss var det et sjokk. Det var en rykk tilbake til start. Og vi måtte begynne å tenke på hva som egentlig var viktig for oss, sier Randi Lien Vestheim.

På sykehuset var det pappa Hans-Marius som først fikk beskjeden om at Tuva trolig hadde Downs syndrom. Han fikk også oppgaven med å gi nyheten til Randi som nettopp hadde født.

SJOKK: Beskjeden om at Tuva hadde Downs syndrom kom først som et sjokk, men det snudde raskt. Foto: Henrik Wiese-Hansen (Nettavisen)

– Det var en vanskelig situasjon. Det var ingen som sa gratulerer, for eksempel, sier Randi.

For henne ble sosiale medier en god hjelp.

Les også: Advarer Kiwi, Rema og Coop: – En stor del lever farlig

– Det ufarliggjorde det

– Det som gjorde at jeg falt til ro med dette her, og at det skulle bli fint med Tuva, det var egentlig sosiale medier, Instagram og snapchat. Jeg begynte å følge andre i samme situasjon som meg, sier Randi.

– Det ufarliggjorde det med en gang. Jeg lærte så mye. Jeg så at dette i bunn og grunn var en vanlig hverdag, og det synes jeg var så fint, sier Randi.

Hun begynte selv å legge ut bilder av Tuva og familien på sosiale medier.

SØSTRENE: Anna og Tuva synes begge det er stas med den nye leverposteiboksen. Foto: Henrik Wiese-Hansen (Nettavisen)

– Det gjorde at jeg også hadde lyst til å dele av Tuva, både for samfunnet rundt oss, slik at folk rundt oss kunne bli bedre kjent med Tuva, og gjøre det hele litt mindre skummelt, sier Randi som tenker at åpenheten vil være til god hjelp for Tuva.

– Det gjør det lettere for Tuva å vokse opp. Dette var også grunnen til at vi sa ja da vi ble spurt om Tuva ville være på leverposteiboksen, sier Randi.

TYVA PÅ BOKS: De nye boksene kommer i salg snart. Foto: Erik Molland (Nettavisen)

Gutten for 70 år siden

Tuva er altså et av ti barn som skal pryde leverposteiboksene framover. Blant de ti er noen er mørke, noen er lyse. Noen har briller og hårfargene er ulike.

Det er ganske annerledes enn slik det startet da Stabburet laget den aller første leverposteiboksen med bilde av et barn på. Det er 70 år siden. Da var det Per som var på boksen. Han var sønn av fabrikksjefen i Fredrikstad.

FØRST UT: Fabrikksjefens sønn Per var det første barnet på leverposteiboksen. Foto: Orkla

Først i 2003 kom det bokser med både bilde av en gutt og en jente. Og først nå i 2024 er det et virkelig stort mangfold med ti ulike barn, hvor Tuva er et av dem.

JENTE PÅ BOKSEN: Først i 2003 kom det også bilde av en jente på boksene. Foto: Orkla

– Det fineste jeg hører

– Tuva blir stilt på linje med alle andre barn. Når det er mange barn med forskjellig utseende, forskjellig hudfarge, hårfarge, briller, ikke briller. Tuva blir nevnt i fleng, og det er fint å se. Det er ikke noe spesielt. Tuva er en av mange, sier Randi.

Tuva viser stolt fram boksen med hennes fjes på. Også lillesøster synes det er stas med oppmerksomheten som drypper litt på henne også.

– Vi vil bidra til inkludering og forståelse for både Tuva og alle andre som er litt annerledes. Og da er det glimrende å ha ansiktet på leverposteiboksen, sier Hans Marius Vestheim.

Familiene har så langt fått utelukkende positive tilbakemeldinger på det de har delt av Tuva i sosiale medier.

– Det fineste jeg hører er når venner kommer og sier: Vi er ikke lenger bekymret for om vårt barn i magen har Downs syndrom, på grunn av Tuva. Det er noe det beste jeg hører, at de synes vi har ufarliggjort det, sier Randi.

NYE BARN: Dette er barna som skal pryde leverposteiboksene framover. Foto: Erik Molland (Nettavisen)

– Umulig med to barn

Det er Orkla som lager Stabburet leverpostei. Ifølge dem spises det ikke mindre enn 330.000 brødskiver med denne leverposteien hver dag.

– Hva er grunnen til at Orkla tar grepet med ti nye barn på leverposteiboksen?

– Norge har blitt et mer og mer mangfoldig samfunn og det ønsket vi at Stabburet Leverpostei boksene skulle reflektere, sier kommunikasjonssjef i Orkla Kristoffer Vikebak til Nettavisen.

– Da vi startet denne prosessen ble det fort klart at det var vanskelig, for ikke å si umulig, å finne et eller to barn som kunne representere norske barn i 2024 og vi valgte derfor å øke antall barn til ti, sier han.

GUTTA: Disse guttene preget boksene i perioden fra 1970 til 2003. Foto: Orkla

– Hva håper dere dette kan bidra til?

– Hvis dette kan være et lite bidrag til en større aksept og inkludering i samfunnet, så hadde det vært svært positivt, sier Vikebak.

Hva vil dere si til de som vil tenke at dette er på høy tid?

– Det kan vi være enige i. Imidlertid er dette bare sjette gangen Stabburet Leverpostei boksen bytter design siden 1954, og dagens design ble utviklet for over 12 år siden, sier han.

– Et positivt skritt

Likestillings- og diskrimineringsombud, Bjørn Erik Thon, hilser grepet med leverposteien velkommen.

– Stabburets initiativ til å representere mangfoldet i Norge gjennom barn med ulike bakgrunner er et positivt skritt mot inkludering og toleranse, sier han.

Tidligere har aktører som Benetton spilt på toleranse og inkludering i sine reklamekampanjer. Også Dove med gjort med sin Real Beauty-kampanje.

– Å vise fram mangfold blant barn kan øke bevisstheten og aksepten for forskjeller i samfunnet, sier Thon.

– Slike initiativer kan speile og forsterke samfunnets verdier, og kan bidra til at flere føler seg sett, representert og inkludert, sier han.

Les også: Tror et større mangfold av barn på leverposteiboksen kan ha en positiv effekt?

2024-04-25T04:55:00Z dg43tfdfdgfd