DRAMATISK BILSVIKT: 3,2 MILLIARDER BORTE

Dramatisk bilsvikt: 3,2 milliarder borte

Det har vært en blytung start på året for bilbransjen, der blant annet mars ble en av de aller dårligste månedene i nyere tid.

Det skjedde etter at fjoråret allerede var et ganske dårlig år.

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) la mandag fram nye tall som viser hvor stor omveltningen er. De har nemlig ikke bare sett på hvor mange biler som selges, men også verdien av dem.

Les også:

Les også: Kinabilene sliter i Norge, men: – Tar pusten fra både den ene og andre

Ikke fullt så ille på overflaten

Selv om rapporten tilsynelatende viser til tall som er bedre enn fryktet, er realiteten langt verre enn det ser ut.

Hovedtallene viser at det i årets tre første måneder ble solgt 22 prosent færre biler enn samme periode i fjor. Verdien på bilene ble «bare» redusert med 20 prosent – tilsvarende en nedgang på 3,2 milliarder kroner.

Nedgang fra et allerede veldig dårlig kvartal.

Ved en litt høyere gjennomsnittspris kan det ved første øyekast se ut til at nordmenn igjen er åpen for å kjøpe dyrere biler.

Verre enn det ser ut til

Men det er en sannhet med modifikasjoner:

Første kvartal i fjor var en meget spesiell periode. I desember 2022 ble det satt ny rekord i nye biler på norske veier, etter at bransjen strakte seg eksepsjonelt langt med å få registrert så mange biler som mulig før økte bilavgifter fra nyttår.

Det var derfor kunstig få biler som ble registrert etter nyttår i fjor. De som faktisk ble registrert var i stor grad de billige som ikke ble hardt rammet av avgiftsendring. Dette ble etterfulgt av et kampanjestunt fra Tesla som trakk ned gjennomsnittsprisene.

Prisvekst på biler

For 2024 er avgiftene enda høyere, noe som trekker bilprisene opp. På toppen av det har kronekursen svekket seg betydelig, som gjør at biler blir dyrere å importere.

OFVs tall viser derfor at listeprisene faktisk øker på sammenlignbare biler.

Grafen viser at listeprisen på en normal familie-SUV (type ID.4, Model Y eller bZ4X) har økt raskere enn den normale inflasjonen.

Realiteten er dermed at det både selges mange færre biler, og at vi velger billigere varianter som vi betaler en høyere pris for.

– Sterk prisøkning på varer og tjenester, i kombinasjon med flere renteøkninger, har bidratt til større usikkerhet og økonomiske utfordringer for mange. Det har gitt mer forsiktighet ved store investeringer, som nybilkjøp gjerne er, sier salgssjef Magnus Lundberg i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), i forbindelse med fremleggelsen av Verdirapporten.

Ifølge rapporten har andelen biler verdt over 600.000 kroner falt fra 37,9 til 23,8 prosent fra 2022 til 1. kvartal i år.

– Markedet er mer preget av moderasjon, og mange kjøper mindre og rimeligere biler enn for bare få år siden. Det er tydelig i registreringsstatistikken. I tillegg er det en del som beholder bilen de har litt lenger, eller kanskje velger en bruktbil framfor en helt ny. Farten i bruktmarkedet holder seg ganske stabil, sier Lundberg.

Topplisten

En titt på listen over mest solgte biler i første kvartal, viser at tiden er nesten helt over for dyrere biler blant bestselgerne. Blant annet har Nissans Leaf – som egentlig skulle vært tatt ut av produksjon – kommet seg inn på topp 10-listen.

  1. Tesla Model Y
  2. Toyota bZ4X

  3. Volkswagen ID. 4
  4. Hyundai Kona

  5. Volvo EX30
  6. Nissan Leaf

  7. MG MG4

  8. Audi Q4 e-tron

  9. Nissan Ariya

  10. Volkswagen ID. 3

Les også:

Les også: Bilsalget overrasker: - Mye er snudd på hodet

Lys i tunnelen

Selv om salget ikke er all verden, opplyser OFV at de står fast på sine anslag om at det vil bli solgt rundt 125.000 biler i året. Det er vesentlig mer enn de mest pessimistiske som har sagt at de regner med færre enn 100.00 biler.

Meldingen fra flere av de store importørene er at det går noe bedre. Det er også en rekke nye biler på vei. Senest mandag meldte Bertel O. Steen at de satser på at deres nye Citroën e-C3 vil kunne bli Norges billigste elbil med en pris på under 210.000 kroner.

Les også:

Les også: Blir Norges billigste bil – og den er ikke kinesisk

2024-05-06T21:25:50Z dg43tfdfdgfd