VINNERPROSJEKT I VERDENS STøRSTE FOTOKONKURRANSE HANDLER OM TVANG

Nesten 400 000 bilder ble gransket av juryen i den verdensomspennende internasjonale fotokonkurransen Sony World Photography Awards. Vinneren ble et prosjekt der en fransk fotograf satte søkelyset på et mørkt kapittel i dansk historie.

Digital FOTO var i London da vinneren av verdens største fotokonkurranse ble offentliggjort.

Nesten 400 000 bilder fra amatører og profesjonelle fotografer fra totalt 220 land har nådd juryens bord i Sony World Photography Awards 2024 i år.

Det ble kåret vinnere av ti profesjonelle underkategorier, og blant disse skulle hovedvinneren kåres.

Det var Juliette Pavy fra Frankrike som stakk av med den store prisen.

Det gjorde hun med prosjektet «The IUD Campaign: Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women», som handler om hvordan danske myndigheter mellom 1966 og 1975 tvang opp mot 4500 inuittiske kvinner og jenter til å få satt inn spiral for å kontrollere inuittenes befolkningsvekst.

– Jeg har alltid fulgt med på nyheter fra Grønland og arktiske områder, og en dag så jeg en liten notis i en fransk avis. Da fikk jeg lyst til å reise til Grønland og starte prosjektet, sier Juliette Pavy, som studerer fotojournalistikk i Paris.

Historien ble først avslørt i Danmark i 2022, i en podkastserie som også ble kåret til årets historie samme år.

Dokumentarserien bestod av en rekke ulike typer bilder, blant annet gamle portretter, bilder fra Nuuk, røntgenbilder, bilder av danske parlamentsmedlemmer som etterforsker saken i dag, og mye mer.

Her er vinnerne i andre populære kategorier

I kategorien «Wildlife and Nature» gikk seieren til greske Eva Berler med en litt utradisjonell bildeserie av edderkoppnett.

– Det begynte med et edderkoppnett på balkongen, og så gikk jeg på jakt i nabolaget, forteller Eva Berler, som ble fascinert av de små universene der tid og handling var frosset.

Valery Poshtarov fra Bulgaria vant publikums og portrettkategoriens hjerter med sine kjærlige portretter av fedre og sønner fra hele verden.

– Noen av disse fedrene og sønnene holder hverandre i hånden for første gang på mange år, noen til og med for første gang i livet. Det er et sterkt øyeblikk, ofte fylt av nøling og til og med motstand, sier Poshtarov, som har reist gjennom Bulgaria, Georgia, Tyrkia, Armenia, Serbia og Hellas - og som fortsatt jobber med prosjektet sitt.

Et infrarødt kamera ble brukt til å ta bilder fra et avsidesliggende område i Kasakhstan, der Sovjetunionen gjennomførte over 450 kjernefysiske prøvesprengninger mellom 1949 og 1989, for det er nettopp med et infrarødt kamera at du kan se hvor forgiftet deler av landskapet er.

Mannen bak bildeserien som vant i kategorien Landscape er Eddo Hartmann fra Nederland, som også brukte mennesker i hvite beskyttelsesdrakter for å skape skala i bildene.

Her ser du nordiske bidragene som klarte seg best.

(artikkelen fortsetter under annonsen)

Drone lyste opp vinnerbilde

Hovedvinneren i den åpne kategorien ble Liam Man, som fotograferte det unike landskapet «Old Man of Storr» i Skottland, som lenge har stått på listen hans.

– Jeg lyste opp selve fjellet, som ellers var helt mørkt på forsiden, med LED-lys som jeg festet til dronen min. Det er vanskelig å se på bildet, men det er faktisk 100 meter mellom toppene, så jeg måtte sende opp dronen fire ganger.

– Jeg stablet bildene etterpå, sier Liam Man, som også forteller at de røde fargene i landskapet bak kom etter et voldsomt uvær.

Hedret ikonisk fotograf

Også i år ble det delt ut en pris til en fotograf som har gjort noe spesielt for fotografiet gjennom livet, og den gikk til den verdenskjente brasilianske fotografen og fotojournalisten Sebastião Salgado.

(artikkelen fortsetter under annonsen)

80 år gamle Salgado fikk fotografer fra hele verden opp fra setene for å forevige den populære herren, som fortalte om livet sitt som fotograf og kom med flere kloke og morsomme bemerkninger, blant annet:

– Jeg får virkelig ikke til å fotografere i farger.

(artikkelen fortsetter under annonsen)

Også disse vant

Nedenfor ser du de andre vinnerne.

2024-04-19T09:14:05Z dg43tfdfdgfd