VILLIGE TIL å OFRE MYE FOR EN «PERFEKT» KROPP

Villige til å ofre mye for en «perfekt» kropp

Jeg har akkurat sett dokumentaren «Prisen vi betaler» på NRK. Den viser at unge er villige til å ofre mye for en «perfekt» kropp.

Industrien og idealene presser på fra alle kanter. Vi får se Tyrkia, landet som vil bli verdensledende på skjønnhetsoperasjoner. Klinikkene tilbyr influensere gratis eller billigere operasjoner i bytte mot markedsføring. De skriver under kontrakter i forkant som sier at de kun har lov til å gi positiv omtale om klinikken i ettertid av inngrepet.

Influenserne skal med andre ord påvirke unge følgere til å ville operere seg. Hva er vel viktigere enn å oppnå det «perfekte» idealet?

KOSTBARE INNGREP: «Prisen vi betaler» på NRK viser frem influensernes kostbare operasjoner. Foto: Skjermdump NRK

Gambler med helsen

Det er skremmende at unge ikke tar på alvor den store risikoen de tar, men heller tenker på at de kan spare noen penger på plastisk kirurgi i utlandet. Kanskje de ikke bryr seg?

Det finnes flere overskrifter om hvor galt det kan gå. Det finnes også de verst tenkelige konsekvensene som jeg viser til under.

Som Melissa Kerr, som døde etter en rumpeoperasjon i Tyrkia. Eller britiske Leah Cambridge, som døde etter komplikasjoner under en operasjon av et såkalt «brazilian» rumpeløft. En svensk kvinne i 40-åra mistet livet etter en skjønnhetsoperasjon. Eller Sara Jadid, som selv var døden nær under en skjønnhetsoperasjon, og som nå advarer andre mot å operere seg.

Eksemplene er mange.

Det har også vært flere norske kirurger som har advart mot plastisk kirurgi i utlandet. De sier det er å gamble med egen helse.

Les også: Såre niplar, ein stor geléklump og hårstrå som dekkjer toalettgolvet

Fremmer urealistiske idealer

Det er skremmende å se disse svenske influenserne i dokumentaren samarbeide med andre klinikker i forbindelse med operasjoner. Influensere har en enorm makt, og mange av dem fremmer urealistiske kroppslige idealer som kan gå ut over liv og helse.

Skal vi bare akseptere at dette er hovedfokuset som er rettet mot våre barn og unge? Skal vi akseptere at mange influensere fraskriver seg ansvaret om at barn og unge blir påvirket på nett?

Jeg mener bestemt at vi må få på plass flere retningslinjer og forpliktelser for influensere, men også bedriftene de inngår ulike samarbeid med.

De må ta sin rolle og påvirkningskraft overfor unge følgere på alvor.

Jeg anbefaler alle å se dokumentaren.

Den viser en virkelighet vi ikke ønsker oss.

2024-05-02T22:00:07Z dg43tfdfdgfd