KOM DEG UT AV OFFERROLLEN, MäRTHA

Kom deg ut av offerrollen, Märtha

Aller først:

Om prinsesse Märtha hadde villet, kunne hun når som helst trukket seg tilbake, fått seg jobb som fysioterapeut eller ridetrener på Toten (for eksempel) – og levd glade, anonyme dager fullstendig i skyggen av kjendisjournalistikken i hovedstaden.

Men det har hun ikke gjort.

I stedet har hun aktivt søkt rampelyset med hele sin familie, utnyttet prinsessetittelen på alle tenkelige måter – også kommersielt – og er nå i full gang med å melke sitt eget, glamorøse kjendisbryllup i Geiranger for alt det er verdt.

Dermed gjelder det for prinsessen å spille et dobbeltspill på slak line:

På den ene siden, å selge bilder av sin egen forlovelse og sitt eget bryllup til alle presseorganer i inn- og utland som er villige til å betale.

På den andre siden å beskylde den forferdelige pressen for å snoke i private forhold.

Som for eksempel å sjekke den eiegode svindelsjaman og brudgom Dureks barndom og oppvekst – der det store spørsmålet akkurat nå er om han var kjemperik eller en fattig stakkar.

Akkurat det har ikke så stor betydning for meg. Men at Durek Verrets historie om seg selv er noenlunde sann, er faktisk viktig og av legitim politisk interesse.

Les også: Fillerister Märtha Louise: – Dette er ubegripelig arrogant

I helgen var jeg vitne til en alle tiders krangel mellom Se og Hør og VG.

Det vil si, jeg var ikke alene – men sammen med 5–600 journalister på Skup-konferansen i Tønsberg.

Her hadde sjefredaktør Ulf André Andersen i Se og Hør fått taletid for å forsvare seg mot angrepene i VG. Som mange vil vite, har Märtha nokså ukritisk fått slippe til i Norges største avis for blant annet å anklage kjendisbladet for en «vendetta» mot Durek.

– De utnytter svake mennesker, og gir dem penger for å oppnå noe de ønsker. De bryr seg ikke om familiene går i oppløsning. De vil bare ha storyen, og det er uetisk og ganske sjokkerende, sa prinsessen til VG.

Hun siktet til Se og Hørs avslørende reportasjeserie om det forlovede parets forsøk på å skjule uheldige spor fra Dureks tidligere liv.

Det mest iøynefallende er kanskje bladets avsløring av de gjentatte forsøkene på å endre eller fjerne ufordelaktige opplysninger fra Wikipedia.

Men i VG var Märtha også opprørt over sin kommende svigermor, Veruscha Urguhart – som i et intervju med Se og Hør slo hull på mange av Dureks selvkomponerte historier fra barndommen, blant annet dette med rikdom/fattigdom.

Men i stedet for å forsvare seg, gikk Se og Hør-redaktøren til frontalangrep på VG:

For mens VG har beskyldt Se og Hør for å ha Dureks mamma «på kontrakt», hevdet Andersen å kunne påvise at også VGs intervjuobjekter – broren og søsteren til Durek – er «på kontrakt».

Ikke med VG, men med selveste Durek.

Og her forlater vi det som heter dokumenterbare opplysninger, i alle fall for mitt vedkommende. I stedet går vi over til beskyldningene:

  • Se og Hør hevder at Durek og Märtha har krevd taushetskontrakter med en rekke personer for å dekke over Dureks skyggelagte fortid – blant andre hans egne søsken
  • VG på sin side har beskyldt Se og Hør for å ha betalt mor Durek en betydelig sum (jeg har tidligere tippet 100 000 kr) for «bilderettigheter», noe bladet har innrømmet. Jeg tror også at Se og Hør kan ha latt henne «misforstå» og tro at avtalen også gjelder eksklusivitet for intervjuer.
  • Se og Hør beskylder så VG for å ha visst om taushetsløftet som Durek har krevd av søsknene sine – uten å gjøre leserne oppmerksomme på det. I så fall er det et brudd på Vær varsom-plakaten. Det er det også å betale for intervjuer.
  • Se og Hør-redaktøren påpeker dessuten at manageren til Durek, Simon Eriksen Valvik, var med VG på turen til New York for å intervjue søsknene. Valvik har også sagt til TV 2 at det var han som tok initiativ til VGs «oppgjør» med Se og Hør.

Opplegg til en relativt celeber krangel i Tønsberg, med andre ord, eller en real shit storm om du vil, der begge kanskje har sine presseetiske villsvin på skogen.

Sjefredaktør Gard Steiro i VG var selv til stede på den ganske underholdende seansen, og fikk ganske raskt stukket en mikrofon under nesen. Han sa han måtte snakke med journalistene sine før han kunne svare på anklagene.

Hvem skal vi så tro på?

Les også: Se og Hør-redaktør etter Märthas utspill: – En dramatisk utvikling

I saker som dette ville jeg ikke stolt fullt og helt på noen. Basert på akkurat dette stoffområdet ville jeg kanskje si 80 prosent tillit til Se og Hør, og tilsvarende til VG.

Når det gjelder bildet som Märtha har lagt ut på Instagram, som skal vise huset der Durek vokste opp i Foster City, California, vil jeg kanskje strekke meg til 4 prosent.

DETTE er Dureks barndomshjem, ifølge Durek selv. Det har vi ca 4 prosent tillit til, ut fra tidligere erfaring. Skjermdump Instagram: iam_marthalopuise

Det er basert på Dureks tidligere track record og generelle troverdighet. For det er kanskje på tide at Märtha innser realitetene:

Det nytter ikke å fortsette å forsøke å fremstille Durek Verrett som en forfulgt uskyldighet.

For det norske folk er det ikke engang nødvendig å ramse opp alle bløffehistoriene fra den selvoppnevnte sjamanen: Om påståtte vagina-rensinger, «magiske» plastamuletter og kvakksalver-påstander om kreftsyke barns egen «vilje til sykdom» – for bare å nevne noe.

Vi må også ta med troverdigheten til de to som kommende brudepar.

Alle som har vært innom kjendisredaksjoner vet at noen ganger kan dobbeltmoralen hos enkelte kjendiser være ubegrenset. For eksempel gikk sjefredaktør Ulf André Andersen langt i å antyde at det var det kommende brudeparet selv som hadde solgt sine egne forlovelsesbilder til Se og Hør.

Samtidig som de altså går knallhardt ut og kritiserer samme Se og Hør og resten av pressen for å snoke i «privatlivet» sitt.

Les flere kommentarer fra Erik Stephansen

Så kan vi legge til at Märtha og Durek nå sannsynligvis er i full gang med å selge fotorettighetene til selve bryllupet i Geiranger – kanskje til ett eller annet svært, amerikansk kjendisblad. Helst til en sum som dekker utgiftene til hele bryllupet.

Det ville jo vært fint for dem.

Men det er også i denne konteksten vi må lese Märthas Instagram-trussel i går om at paret synes at Se og Hør er så slemme at de ikke vil snakke med norsk presse mer.

Legg merke til ordet «norsk».

For en slik boikott passer selvsagt glimrende for en mulig enerett for et internasjonalt magasin, slik at alle «åpenhjertige» samtaler om den kommende og romantiske begivenheten blir reservert eksklusivt for dem.

Slikt kan nemlig presse prisen på bryllupet vesentlig opp.

Om du synes at jeg er i overkant konspiratorisk nå, så kan jeg forsikre om at det er jeg ikke.

Tvert om synes jeg dette begynner å bli usmakelig.

Og jeg er helt enig med kjendisredaktøren når han sier til Kampanje at dette også er i ferd med å bli et konstitusjonelt og politisk problem:

Märtha er nemlig fremdeles en del av kongehuset. En naturlig del av «kontrakten» mellom slott og folk er faktisk at de kongelige nedlater seg til å snakke med det samme folket. Da er det relativt ugreit å gå til kollektiv avstraffelse av hele det norske mediemangfoldet.

Det var nettopp slike nykker mange advarte mot forrige gang det ble gjort forsøk på å rydde opp, og kong Harald håpet at «det ville gå seg til».

Tvert imot er det bare blitt verre.

Og i stedet for å trekke seg et par steg tilbake, ser det ut som Märtha og Durek gjør alt de kan for å melke tilknytningen til kongehuset.

Om du var i tvil:

Det er riktig at en datter av en konge alltid vil være prinsesse, på folkemunne.

Men Märtha er mer enn det. Ved forrige korsvei sa hun fra seg sine kongelige representasjonsoppgaver, men hun er fremdeles en del av arverekken – og kan bli Norges dronning. Hun er derfor en offisiell del av det konstitusjonelle Norge, som pressen både har rett og plikt til å rette søkelyset mot, enten hun vil eller ikke.

Særlig når brudgommen framstår som en sjarlatan.

Jeg tror ikke kong Harald har hjerte til å gjøre mer enn han allerede har gjort. Det er derfor tvilsomt om han vil ta henne ut av arverekken. Men det er ingen som tvinger henne til å være der, så hun kan godt si fra seg den formelle plasseringen selv.

Hun har derfor fortsatt et valg:

Enten bør Märtha komme seg ut av offerrollen. Eller så må hun komme seg ut av kongehuset.

Les også: Eventyret om Durek og den onde heksa i New York

Les også: Dette kan bare få én verdig utgang

Les også: Nå er det blitt så pinlig at hele kongeriket rødmer

Les også: Kongens nei til Verrett

2024-04-19T10:53:14Z dg43tfdfdgfd