30 åR SIDEN RIVERDANCE DUKKET OPP I EUROVISION: – BLE BEDT OM IKKE å LATTERLIGGJøRE IRSK DANS

Eurovision 1994 – der Jan Werner Danielsen og Elisabeth Andreassen kom på sjetteplass med «Duett» – foregikk i Dublin. Pauseinnslaget var Riverdance med irsk-amerikanske Michael Flatley som koreograf og hoveddanser.

Til da hadde irsk dans blitt ansett som svært tradisjonell med strenge regler om hva som var akseptabelt – blant annet at danserne til enhver tid måtte holde armene inntil kroppen.

– Rett før jeg gikk på scenen, kom de bort til meg og sa «vær så snill, vi får telefoner fra alle danselærerne. Vennligst ikke vift med armene dine, du får oss alle til å se latterlige ut mens hele verden ser på, så vi ber deg om å holde armene nede», røper Michael Flatley (65) for første gang til BBC.

– Jeg svarte nei.

For Flatley ville danse som han følte for, selv om en danselærer i barndommen hadde prøvd å binde armene hans fast med et belte: Han spant inn på scenen med armene til værs – og lot den irske dansen få innslag av ballett, flamenco og Fred Astaire.

Riverdance slo voldsomt an. Telefonene strømmet inn til den irske kringkasteren RTÉ samme kveld fra folk som ville ha opptak og kjøpe billetter. Det viste seg at Flatley hadde gjort irsk dans til noe trendy og kult.

Raskt ble Riverdance til en turnéforestilling, og Flatley laget etter hvert sitt eget show, kalt Lord of the Dance. BBC anslår at henholdsvis 30 millioner og 60 millioner har sett forestillingene.

 (©NTB)

2024-04-30T10:30:49Z dg43tfdfdgfd