VIGGO KRISTIANSEN GRILLET I TO DAGER: – HAN HAR VæRT UNDER ET TøFT KJøR

Viggo Kristiansen grillet i to dager: – Han har vært under et tøft kjør

SANDNES (Nettavisen): Onsdag avsluttet Viggo Kristiansen den andre av to dager i vitneboksen i den nye Baneheia-saken der hans tidligere bestevenn Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000.

Kristiansen, som er frikjent etter å ha sonet 21 år i fengsel for drapet på Paulsen og åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen måtte svare på et stort antall spørsmål fra både forsvarere, aktoratet og bistandsadvokatene i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.

Tidvis ble det svært ampert i retten og Kristiansen var ved flere ganger tydelig irritert da spesielt Andersens forsvarere og bistandsadvokatene til de etterlatte foreldrene stilte spørsmål.

Les også: Fakta om Baneheia-saken

– Viggo Kristiansen hadde det tøft i vitneboksen

Den prisbelønte Baneheia-forfatteren Bjørn Olav Jahr var til stede under begge dagene i retten, og tror det hele må ha vært en tøff opplevelse for Kristiansen, som fremover ikke trenger å ha noen befatning med saken.

– Han hadde det ganske tøft i vitneboksen. Kanskje burde han ha svart mer utfyllende, men samtidig tenker jeg at han kan være ganske redd for at alt han sier kan bli brukt mot ham, slik han har opplevd tidligere, sier Jahr til Nettavisen.

MØTTES: Få, om noen, har dekket Baneheia-saken like tett som Bjørn Olav Jahr. Han var en av de første som offentlig lanserte at Kristiansen kunne være uskyldig. Foto: Beate Oma Dahle (NTB)

Kristiansen ble stilt til veggs av Andersens forsvarere om ungdomstid, straffehistorikk og egne utsagn i avhør. Les alt fra rettsdagene i Nettavisens livestudio her.

Kristiansen fikk blant annet en rekke spørsmål om sin utagerende oppførsel i ungdomsårene, og måtte også uttale seg om en tidligere sak der han er dømt.

– Han har jo vært under et tøft kjør. Han er bare et vitne og blir nærmest eksaminert av Andersens forsvarerne som om han skulle vært tiltalt. Han har ikke forsvarer, men en bistandsadvokat med begrenset mandat. Det er ikke en helt heldig kombinasjon.

Les også: Reagerer på at pressen tok bilder av Viggo Kristiansen og kjæresten

Legger vekt på dommerens ord

– Er det uansvarlig av aktørene å kalle inn Kristiansen som vitne?

– Nei. Jeg tenker forstår at man vil bruke ham til å opplyse saken om bevegelsene i Baneheia på drapsdagen. Hans moral i tenårene, tenker jeg ikke er av betydning for saken.

Jahr har også bitt seg merke i noe som den ene tingrettsdommeren, Tor Christian Carlsen, sa underveis i rettssalen.

– Han blir hele tiden foreholdt hva han har sagt i avhør. På et tidspunkt sa dommeren at man skal være forsiktig med å legge bevismessig vekt på hva som ble sagt i avhør. Man vet at alt som ble sagt den gangen ikke ble protokollert, så det er ikke en spesielt pålitelig kilde. Så har man prøvd å manøvrere etter dette, sier Jahr.

Og legger til:

– Dette er avhør tatt av forutinntatte politifolk som åpenbart ikke ville Viggo Kristiansen noe godt.

ANSTRENGT: Jan Helge Andersen var tydelig anspent og nervøs da Kristiansen kom i rettssalen onsdag. Dette var første gang de så hverandre igjen på 22 år. Foto: Ane Hem

– Vanskelig dag for Kristiansen

Toppadvokaten Brynjar Meling bistår Kristiansen i rettssaken. Han er tydelig på hvorfor det ved flere ganger brøt ut krangling mellom hans klient og advokatene som stilte ham en rekke inngående og detaljerte spørsmål.

– Det har vært en vanskelig dag for ham og han opplever å måtte svare på spørsmål igjen og igjen. Det har vært en enorm belastning fordi mange av spørsmålene ikke vedkommer saken, slik Kristiansen ser det, sier Meling.

– Det står stor respekt av det Kristiansen har gjort.

Meling mener at årsaken til at det blir slik er at aktørene ikke respekterer når Kristiansen har avgitt et svar. I tillegg opplever Kristiansen at det forventes at han skal huske ting for over 20 år tilbake i tid.

– I nærmere 21 år satt han uskyldig i fengsel. Dette overskygger det meste av hva han hadde av følelser og reaksjoner rundt og etter dagene for Baneheia-saken.

Les også: Viggo Kristiansen i politiavhør: – Det var et jævla kaos

– Hva var det verste med å være i retten?

– Opplevelsen av presseoppbudet, oppmerksomheten og nok en gang å bli satt tilbake er det som har vært den største belastningen.

Onsdag omtalte Nettavisen at Meling reagerte på at pressen hadde tatt bilder av Kristiansen som gikk hånd i hånd med kjæresten da han ankom retten. Nettavisen var blant mediene som publiserte disse bildene.

ROSES: Viggo Kristiansen opplevde det tøft å vitne i saken mot Jan Helge Andersen. Han får skryt for innsatsen i retten av sin advokat Brynjar Meling. Foto: Terje Pedersen (NTB)

Siste del av Kristiansens forklaring gikk bak lukkede dører. Men pressen fikk være til stede. Her var tema et straffbart forhold Kristiansen er dømt for og som han begikk da han var i midten av tenårene. I retten uttrykte Kristiansen ved flere ganger anger.

– Denne belastningen burde han vært spart for, er Melings tydelige tale.

Statsadvokat Johan Øverberg mener detaljene om den andre straffesaken var nødvendig å spørre om.

– Jeg synes det har vært en grei utspørring og påtalemyndigheten opplevde å få svar på våre spørsmål. Det er utfordrende at detaljer går i glemmeboken når det er snakk om forhold så langt tilbake i tid, sier Øverberg om utspørringen av Kristiansen.

Møttes igjen etter 22 år

Celine Krogh Fornes og Svein Holden er Jan Helge Andersens forsvarere. Andersen og Kristiansen møtte hverandre igjen for første gang da sistnevnte entret rettssalen tirsdag ettermiddag.

Om hvordan Andersen synes det har vært å være i retten med Kristiansen, sier Fornes kun dette til Nettavisen.

– Hva Andersen tenker og føler om vitnemålet til Kristiansen forblir mellom oss forsvarere og Andersen,

TØFFE SPØRSMÅL: Celine Krogh Fornes og hennes medforsvarer Svein Holden grillet Viggo Kristiansen i retten onsdag. Foto: Terje Pedersen (NTB)

Fornes er også kort i svaret om hva hun mener forsvarerne har fått ut av Viggo Kristiansens forklaringer i retten.

– Vi har stilt Kristiansen de spørsmålene vi mener er relevante for å belyse Andersens versjon av saken, sier hun til Nettavisen.

Under rettssaken ble stemningen tidvis noe amper, da Kristiansen gang på gang sa at han ikke kunne huske noe omkring enkelte spørsmål forsvarerne stilte.

Han var også opptatt av at han ikke ville spekulere i hva han tenkte i tiden da ugjerningene skjedde, for nesten 24 år siden.

– Hvordan opplever dere at han sier at han ikke husker eller vil spekulere?

– Vi har stilt ham spørsmålene vi ønsker og noterer oss svarene vi får.

2024-04-24T18:35:39Z dg43tfdfdgfd