– VIGGO KRISTIANSEN BEFINNER SEG I EN EKSTREMSITUASJON

– Viggo Kristiansen befinner seg i en ekstremsituasjon

SANDNES (Nettavisen): – Det er ingen som var i den salen i dag, som går uberørt fra det etter å ha høre.

Det sier Viggo Kristiansens forsvarer, Brynjar Meling, etter å ha hørt første del av forklaringen til draps- og voldtektstiltalte Jan Helge Andersen. I Sør-Rogaland tingrett ga Andersen sin versjon av hva som skjedde da Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept i mai 2000.

Andersen påstår fortsatt at Kristiansen tok del i ugjerningene og til og med var hovedmannen.

– Når vi hører det alvoret og den bestialiteten og grusomhetene som er beskrevet, så er det jo svært alvorlig for Kristiansen nok en gang å bli pekt på og knyttet til en drapshandling, sier Meling.

Les også:

Les også: Slik forklarer Jan Helge Andersen overgrepsbildene som ble funnet på PC-en etter hemmelige ransakinger

Hardt ut mot Andersen

Meling har vært både forsvarer og bistandsadvokat i flere alvorlige straffesaker, blant annet tidligere barnedrapssaker. Han understreker at alle drapssaker er alvorlige, men at barnedrapssaker gjør ekstra inntrykk. Han går også hardt ut mot Andersens forklaring.

– Når det rammer barna og den uskylden de står for, samt tanken på foreldrene, så gjør det enormt inntrykk. Når man da også får beskrivelser fra tiltalte, som fra mitt ståsted virker som om han ikke tar inn over seg alvoret i det med ordene som blir brukt, så blir krenkelsen enda større, sier Meling.

I en tekstmelding til Nettavisen skriver Andersens forsvarer, Svein Holden, følgende om Melings utspill:

– Jeg har forståelse for at det er krevende for Kristiansen og Meling å høre Andersens forklaring. Utover det har jeg ingen kommentarer til Melings synspunkter.

Les også.

Les også: Baneheia-foreldrene måtte høre hvordan barna var blitt voldtatt og drept

– I en ekstremsituasjon

I retten sa Andersen at Kristiansen truet ham med kniv. I de gamle avhørene som ble vist fram i retten kom det fram at Andersen følte at situasjonen var en «drep eller bli drept»-situasjon.

– Han blir jo ikke bare pekt ut, han blir jo stemplet som hovedmannen. Man hører en tiltalt som distanserer seg mye at man nesten skulle tro han kom til å bli frifunnet for alt, fordi den tvangen han hevder seg utsatt for er så enorm. Kristiansen befinner seg i en ekstremsituasjon som åpenbart er belastende for ham, sier Meling.

SATT SLIK: Jan Helge Andersen forklarte både i første rettssak og nå at han satt slik da, i følge ham selv, Viggo Kristiansen begikk overgrep mot Stine Sofie Sørstrønen (8). Bildet er fra rekonstruksjonen i 2001.

Les også: Fakta om Baneheia-saken

Uendret bevisbilde

Fordi Kristiansen skal vitne i rettssaken, får han ikke lov til å være til stede i rettssaken mens Andersen avgir sin forklaring. Meling forteller at hans klient respekterer dette og ønsket å gi et så fritt som mulig vitnemål, uten å være påvirket av det Andersen har sagt.

– Han er kjent med at Andersen står på sin forklaring og skyver ansvaret over på Kristiansen. Det jeg har forklart ham, er at det er ingenting ved bevisbildet som er endret siden sist og at han må forholde seg til det når han kommer inn som vitne, sier Meling.

– Er det verre å høre det du mener er ansvarsfraskrivelse, når du vet hva som har skjedd?

– Helt åpenbart. Uten at jeg skal leke hobbypsykolog for mye, men enhver som har gjort dumme ting i livet har nok behov for å distanserer seg fra de tingene.

– PÅKJENNING: Brynjar Meling sier det er en påkjenning for hans klient, Viggo Kristiansen, og nok en gang bli stemplet som morder og voldtektsmann. Foto: Ole Berg-Rusten (NTB).

Les mer fra Andersens forklaring her:

Les også: Baneheia-studio: Jan Helge Andersen fortsetter forklaringen

Detaljene må til

Andersen ble av påtalemyndigheten bedt om å forklare seg om hva som utspilte seg i Baneheia maidagen for 24 år siden. Mens de meste graverende detaljene ble presentert var det sporbare reaksjoner hos flere av foreldrene til jentene. Meling understreker viktigheten av å presentere detaljene, tross påkjenningen det påfører de etterlatte.

– Jeg tenker at skyldspørsmålet er en ting og straffeverdigheten er en annen. Skal man få fram straffeverdigheten i et forhold, så må man få fram disse grusomme detaljene som gjør enormt inntrykk. Men det å sitte en halvmeter unna foreldrene som får dette beskrevet gjør sterkt inntrykk.

FORKLARING: Jan Helge Andersen avgir denne uken sin forklaring i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes. Tegning: Ane Hem. Foto: Ole Berg-Rusten

Les mer:

Les også: Viggo Kristiansens advokat: Kan bli søksmål mot Jan Helge Andersen

2024-04-19T04:42:48Z dg43tfdfdgfd