TILTALT FOR MISBRUKT AV MILLE: – VI VISSTE HVOR DE VAR

Tiltalt for misbrukt av Mille: – Vi visste hvor de var

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha seksuelt misbrukt Mille Hjalmarsen. Hendelsen skal i følge tiltalen ha skjedd i mai 2022, et halvt år før tvillingene Mille Andrea og Mina Alexandra Hjalmarsen ble funnet døde i en leilighet i Spydeberg. En mann er siktet for uaktsomt drap i forbindelse med dødsfallene.

Før tvillingene ble funnet døde i januar 2023 hadde de stukket av flere ganger, og ruset seg mens de var borte. De hadde også forsøkt å ta sitt liv en rekke ganger med ulike medikamenter.

De hadde også forklart seg for seg til politiet om at de ble misbrukt av blant andre den tiltalte mannen.

– Min klient nekter straffskyld. Han håper at domstolen vil tro på ham, og at han blir frikjent, sier mannens forsvarer Magnus Torfoss til Nettavisen.

I midten av mai 2022 hadde Mina og Mille rømt fra en barnevernsinstitusjon. Mamma Kirsti Skogsholm forteller til Nettavisen at jentene bodde hos mannen, og at de ruset seg der. Ifølge tiltalen har mannen utnyttet jentenes sårbare situasjon, ved å skaffe dem narkotika, latt dem ruse seg, for deretter å misbruke den ene jenta.

Mannen var først siktet for misbruk av begge jentene, men politiet har henlagt anklagene knyttet til Mina Hjalmarsen,

– Den henleggelsen var helt riktig, og vi håper at han også blir renvasket for de andre anklagene, sier forsvarer Torfoss.

Tvillingenes foreldre har klaget henleggelsen til Riksadvokaten.

– Vi visste hvor de var

Tvillingene Mina og Mille var aktive på sosiale medier. Moren kunne dermed følge med på hvor jentene var, selv om de hadde stukket av. Hun kunne likevel ikke gjøre noe.

FORTVILT: Kirsti Skogsholm er mamma til tvillingene Mille og Mina. Hun ønsker at det skal bli kjent hva jentene ble utsatt for før de døde, slik at det kan bli en endring på hvordan ungdom blir tatt vare på av barnevernet. Foto: Terje Pedersen

– Vi visste hvor Mille og Mina var denne kvelden. Vi hadde adressen til denne mannen og visste at de ruset seg der, men vi kunne jo ikke dra inn selv og hente dem. Vi måtte ha hjelp av politiet, forteller mamma Kirsti Skogsholm til Nettavisen.

– Vi var hos politiet og forsøkte å få dem til å hente jentene, men politiet ville ikke gjøre noe, sier hun.

Hun forteller at politiet ikke ville gripe inn, fordi de måtte vite at det var stor sannsynlighet for at de ble utsatt for fare.

– De spurte om Mille og Mina ikke kunne være hos en kamerat. De var 15 år og hadde rusproblemer. Han var nærmere 30 år og solgte rus. Da må det være stor sannsynlighet for at de kan bli utsatt for noe, sier Skogsholm i dag.

– Vurderte du å hente jentene i Oslo selv?

– Jeg så hva de la ut på TikTok. Dette var tunge, kriminelle miljøer. Jeg opplevde det ikke som trygt å gjøre det selv, sier Skogsholm til Nettavisen.

Dømt for overgrep på Mina

Mannens forsvarer, Magnus Torfoss, ønsker ikke å avkrefte eller bekrefte om jentene var i leiligheten.

– Jeg ønsker ikke å foregripe min klients forklaring i retten, sier han til Nettavisen.

Etter det angivelige oppholdet i leiligheten, reiste tvillingene videre med tog til Gjøvik. En mann har tidligere blitt dømt for å misbruke Mina Hjalmarsen på dette toget. Mannen hadde gitt tvillingene narkotika før hendelsen.

Les egen sak: Mina (15) ble seksuelt misbrukt på toget bare måneder før hun døde

I forbindelse med omtale av dommen for overgrepet på toget, ba Nettavisen politiet om kommentar på at Skogsholm hadde bedt politiet hente jentene i leiligheten. Politiet ønsket da ikke å kommentere dette konkret. Du kan lese mer av politiets generelle kommentarer i denne saken. Spesialenheten innledet i fjor høst etterforskning av politiets arbeid med de to jentene. Dette arbeidet er ikke ferdig.

– Må store endringer til

Tvillingene Mille Andrea og Mina Alexandra utviklet spiseforstyrrelser i begynnelsen av tenårene. Etter hvert begynte jentene å utvikle selvødeleggende atferd, og barnevernet ble koblet inn. Moren forteller at jentene kom i kontakt med rusmidler på barneverninstitusjoner, og utviklet et misbruk.

I februar 2024 konkluderte Statsforvalteren med at tvillingene ikke hadde fått forsvarlig helsehjelp. Du kan lese egen sak om det her.

I dokumentarserien Instukids fra NRK Brennpunkt, blir det avdekket hvordan mange unge, i likhet med Mina og Mille, begynner å ruse seg når de kommer på barnevernsinstitusjon, og hvordan det kan gå fryktelig galt med disse unge. Blant årsakene er at institusjonene ofte ikke klarer å tilby trygge voksne som kan bygge relasjoner til de unge som trenger hjelp.

– Vi mister ungdommer som vi skal beskytte og gi omsorg, og egentlig berge, sa leder Erik Stene i Barnevernsinstitusjonsutvalget på Dagsnytt 18 onsdag. Utvalget leverte sin rapport om tilstanden ved barnevernsinstitusjoner i oktober (du kan lese den her).

– Dette er en situasjon vi desverre kjenner så alt for godt til, sa fungerende barneombud Ivar Stokkereit på Dagsnytt 18. Du kan lese mer om hva Barneombudet mener om institusjonene, her.

– Nå må vi gjøre noe annet enn å bestille rapporter. Problemene har vært der i mange år, og vi må gjøre noe konkret. Hadde jeg fått muligheten så skulle jeg gjerne ha jobbet med å lage ordninger som gir gode og trygge rammer rundt disse ungdommene, sier mamma Skogsholm til Nettavisen. I Dagsnytt 18 lenket til over, sa hun at de samme problemene ble påpekt i rapporter i 2010.

– Det er så rart at vi fortsatt sitter og har denne diskusjonen, sa hun.

– Tror du at det vil skje en endring?

– Jeg må si «ja» jeg tror på endring. Vi kan ikke gi opp, sier hun til Nettavisen.

2024-04-25T16:44:03Z dg43tfdfdgfd