SUSER FORBI KøEN: – JEG SMILER OG VINKER TIL POLITIET, SOM SMILER OG VINKER TILBAKE

Suser forbi køen: – Jeg smiler og vinker til politiet, som smiler og vinker tilbake

(Budstikka): Mandag 6. mai ble alle elbilene kastet ut av kollektivfeltet. Nå er det god plass til busser, taxier, motorsykler og utrykningskjøretøy i kollektivfeltet på E18 fra Asker og inn mot Oslo.

Men også for hydrogenbiler-eiere, som Margrethe Wam Solvang. Folk med hydrogenbiler kan fortsatt benytte kollektivfeltet fremover – og kan i tillegg sitte helt alene i bilen, til alle døgnets tider.

Lykken smiler om dagen, for 46-åringen fra Bærum, som sparer mye tid på morgenen.

– Jeg smiler og vinker til politiet som utfører kontroller. De smiler og vinker tilbake, sier en stolt og lykkelig hydrogenbil-eier, Margrethe Wam Solvang, som bor på Haslum.

STORFORNØYD: Margrethe Wam Solvang er lykkelig med hydrogenbilen sin: – Så glad blir man over å ha hydrogenbil etter 6. mai, sier hun og peker mot bilen sin. Foto: Privat

Det var i 2016 at hun valgte bort fossil- og elbil, og satset fullt på det hun mener er veien til en grønnere bilpark; hydrogenbilen. Selv har Solvang vært involvert i styret til hydrogenbilforeningen i 2017.

Dette er hennes andre hydrogenbil.

141 biler

I dag kjører hun en Hyundai Nexo, som hun har hatt siden 2019.

– Hadde flere forbrukere investert i hydrogenbiler, så ville vi sett en positiv virkning på klima og miljø, og politikerne hadde fått øynene opp for gode insentiver til drift av fyllestasjoner.

Solvang er en av 141 eiere i Norge.

Opplysningsrådet for Veitrafikken sitter på oversikten over alle hydrogenbilene i Norge.

– Av en bestand på drøyt 2,8 millioner personbiler, er det 141 hydrogenbiler i Norge per dags dato (2024), opplyser Mikkel Friis i Opplysningsrådet for Veitrafikken.

72 av dem er Toyota-biler og 69 biler er av bilmerket Hyundai.

Hydrogen-biler kan fortsatt benytte kollektivfeltet, her på Ramstadsletta. Foto: KNUT BJERKE (Budstikka)

– Interessen for hydrogenbiler kan endre seg

Sjef Thomas Rosvold i Hyundai Norge, sier de så langt ikke har merket noe økende interesse for hydrogenbiler, men han tror det kan skje en endring.

– Det er en mulighet for at det kan endre seg hvis utfordringene på E18 vedvarer, sier han til Budstikka.

Hyundai Norge har hatt hydrogenbiler i sin produktportefølje lenge.

– Samtidig har det vært utfordrende å markedsføre hydrogenbiler med manglende infrastruktur og manglende vilje til å satse på hydrogen som et alternativ for persontransport fra myndighetene sin side.

2024-05-07T17:11:17Z dg43tfdfdgfd