GA KLAR BESKJED TIL MEHL I «DEBATTEN»: – JEG HåPER DERE VELGER å HøRE På FOLKET

Ga klar beskjed til Mehl i «Debatten»: – Jeg håper dere velger å høre på folket

EIDSVOLLS PLASS / AKERSGATA (Nettavisen): «Voldtektsofre trenger rettssikkerhet», «Girls just wanna walk home alone», «Til og med en hund forstår nei» og «Reell samtykkelov NÅ!».

Budskapet på skiltene til de flere hundre demonstrantene foran Stortinget torsdag kveld var krystallklart. De vil ha en klarere samtykkelov implementert inn i norsk lov.

Nøyaktig hva som blir ordlyden i en samtykkelov, vet vi ikke ennå. Men flere mener at den foreslåtte loven ikke er tydelig nok fordi straffelovrådet ikke vil kreve uttrykt samtykke.

PÅ PLASS: Flere hundre aktivister møtte opp utenfor Stortinget torsdag kveld. Foto: Pontus Egelandsdal (Nettavisen)

Den mye omtalte gruppevoldtektssaken i Bergen, der tre menn i 20-årene nylig ble frifunnet for gruppevoldtekt, har skapt voldsomme reaksjoner og blåst liv i debatten.

I torsdagens «Debatten» på NRK blir tematikken rundt samtykkeloven heftig debattert.

Ga Mehl klar beskjed

I panelet er blant annet tiktoker og aktivist Anine Olsen (23). Hun var kvinnen bak den mye omtalte underskriftskampanjen, som hadde som formål å stoppe Subjekt-redaktør Danby Choi fra å holde 17. mai-tale i Oslo – på bakgrunn av at Choi stilte opp på en TikTok-video med en mann som er dømt for seksuell omgang med en mindreårig. Choi har senere beklaget stuntet.

– Samfunnet vårt er på vei inn i en retning jeg absolutt ikke synes noe om, sier Olsen innledningsvis, etter at Solvang har presentert tall som viser at bare én prosent av voldtektene i Norge ender med en dom.

GA KLAR BESKJED: Anine Olsen. Foto: Skjermdump (NRK)

Justisminister Emilie Enger Mehl er også plass i studio. Hun får klar beskjed av Olsen.

– Jeg håper du har sett hvor mange i Norge som mener at vi virkelig trenger en endring. Jeg håper dere velger å høre på folket i dag, sier Olsen, og retter blikket mot justisministeren.

I tillegg til Oslo, har det vært demonstrasjoner flere steder i landet denne uken.

– Det kommer, svarer Mehl.

Les også: Bilde av frikjent spres i rekordfart: – Har intet med min klient å gjøre

– Senterpartiet og Arbeiderpartiet har kommet ganske langt i en ny samtykkelov. Vi har hatt dette på en stor utredning og jobber nå videre med et forslag, sier hun.

Mehl understreker at hun syns det er bra med det store engasjementet rundt voldtekt.

– Vi trenger mer oppmerksomhet på dette generelt i samfunnet, blant gutter og jenter. Jeg tror engasjementet i seg selv kan virke forebyggende og åpne øynene til mange flere, fortsetter Mehl.

Om samtykkelov: – Ren symbolpolitikk

Advokat Odd Rune Torstrup er ikke enig i at en samtykkelov er veien å gå.

– Etter mitt syn er en samtykkelov ren symbolpolitikk. Det som må gjøres er å styrke politiet, ikke svekke politiet – slik at alle de som går ut av Politihøgskolen får jobb. Det må man gjøre, og det vil virkelig hjelpe de kvinnene som er voldtektsutsatte, sier Torstrup avslutningsvis i «Debatten».

UENIG: Advokat Odd Rune Torstrup var uenig i at en samtykkelov er veien å gå Foto: Skjermdump (NRK)

Dette er gruppevoldtektssaken i Bergen

Tre menn på 24, 25 og 27 år var tiltalt for gruppevoldtekt mot en kvinne i 20-årene i den mye omtalte gruppevoldtektssaken i Bergen. Hendelsen fant sted på en fest natt til 3. januar 2021. Mennene var tiltalt for å ha slått, bundet og voldtatt kvinnen, men mente at det var snakk om frivillig gruppesex.

To av mennene ble i Hordaland tingrett dømt for gruppevoldtekt. De to ble senere frifunnet under dissens i Gulating lagmannsrett. De måtte imidlertid betale 240.000 kroner i erstatning til kvinnen.

Den tredje mannen ble enstemmig frifunnet og må heller ikke betale erstatning. Han ble også frifunnet i tingretten.

Les også: Bilde av frikjent spres i rekordfart: – Har intet med min klient å gjøre

2024-04-18T20:07:16Z dg43tfdfdgfd