BANEHEIA-FORELDRENE MåTTE HøRE HVORDAN BARNA VAR BLITT VOLDTATT OG DREPT

Baneheia-foreldrene måtte høre hvordan barna var blitt voldtatt og drept

SANDNES (Nettavisen): Torsdag startet Jan Helge Andersen sin forklaring i den nye Baneheia-saken. Han er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Det var 19. mai 2000 at hun voldtatt og drept, en skjebne Stine Sofie Sørstrønen (8) også måtte lide.

Det er nærmere 24 år siden drapene fant sted i Baneheia i Kristiansand.

For tredje gang er de etterlatte foreldrene i retten hvor de måtte høre mange grufulle detaljer om hva som hadde skjedd med deres barn. De to første rettssakene gikk i 2001 og 2002.

Les også: Fakta om Baneheia-saken

DREPT MED KNIV: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble bare åtte og ti år gamle. Foto: PRIVAT

Audun Beckstrøm: – Drapene og overgrepene var det vanskeligste

Både Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt, men sistnevnte ble endelig frifunnet i desember 2022. Han er foreløpig tilkjent erstatninger på til sammen 55 millioner kroner av staten.

Selv om de visste det ville komme fram forferdelige opplysninger var alle fire foreldrene i retten og kommer til å følge hele rettssaken fram til den avsluttes 7. juni.

– Det var svært tøft og vanskelig å høre på. Det kom fram detaljer om hva han mener skjedde. Det var ganske detaljerte beskrivelser av drapene og overgrepene. Det er klart det var vanskelig, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm til Nettavisen.

Les også: Slik forklarer Jan Helge Andersen overgrepsbildene som ble funnet på PC-en etter hemmelig ransaking

PROFILERT ADVOKAT: Audun Beckstrøm har vært advokat i flere store straffesaker. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Hva var det vanskeligste å høre på for dem?

– Drapene og overgrepene var det vanskeligste. Spesielt siden det kom så direkte som det gjorde i retten.

– Men de var forberedt på dette, selvfølgelig. De visste det ville komme grufulle detaljer. Selv om det er lenge siden er det svært vanskelig å høre på.

Les også: Opplysninger til Nettavisen: Politiet har funnet overgrepsmateriale på Jan Helge Andersens PC

Nettavisen trenger tips fra deg. Her kan du kontakte vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.

Viktig med grufulle detaljer

Under forklaringene var det tydelige reaksjoner fra faren til Lena, Arne Bernt Paulsen. Han satt lenge tydelig preget. Det var også moren til Lena, Klara Sløgedal. Tidligere i uken, på oppstartsdagen, brøt Klara og Ada Sofie Austegard ut i gråt da drapene ble tema. Sistnevnte er moren til Stine Sofie.

Statsadvokat Johan Øverberg mener det er viktig at detaljer kommer fram, selv om de er grufulle, slik at straffesaker blir best mulig belyst.

– Det er slike detaljer som kommer fram i drapssaker og overgrepssaker. Dette må ses i sammenheng med tekniske funn og forklaringer som er gitt. Foreldrene har mulighet til å forlate salen dersom de ønsker det, sier Øverberg til Nettavisen.

AKTOR: Statsadvokatene Johan Øverberg (foran) og Andreas Schei. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SE VIDEO: Hør lydopptak fra politiavhør med Jan Helge Andersen

– Vi er i retten og en svært alvorlig sak skal avgjøres. Da er det nødvendig å stille detaljerte spørsmål.

En tiltalt i retten er ikke pliktig å svare på spørsmål han får. Men Andersen har ønsket å svare og gjør det etter beste evne, selv om ikke alle svarene gir like god mening, ifølge aktoratet.

Andersen har bedt om tilgivelse

Det er stjerneadvokaten Svein Holden og hans kollega Celine Krogh Fornes som forsvarer Andersen.

Mens de meste graverende detaljene ble presentert, var det sporbare reaksjoner hos flere av foreldrene til jentene. Fornes sier det er viktig at selv disse detaljene kommer fram under en slik rettssak.

– Statsadvokatene skal opplyse saken, og vi skal gi Andersen det forsvaret han har krav på, dermed må alle de nødvendige og relevante detaljene på bordet, sier Fornes til Nettavisen.

NEKTER: Jan Helge Andersen forklarte at det var Viggo Kristiansen som drepte Lena Sløgedal Paulsen. Foto: RETTSTEGNING: Ane Hem / NTB

Andersen ba på et tidspunkt, mens det sto på som verst, om en liten tominutters pause.

– Det har vært en vanskelig dag for ham. Det har vært sensitive temaer som han har måttet uttale seg om. Uten at jeg skal gå noe nærmere i detalj på akkurat hva det er han synes har vært vanskelig å uttale seg om i dag.

– Angrer Andersen på noe av det han dømt for den dag i dag?

– Jeg kommer ikke til å uttale meg noe nærmere om det, siden forklaringen hans til retten ikke er over. Og jeg er sikker på at dette kommer til å bli behandlet nærmere i retten.

ANDERSEN-ADVOKAT: Celine Krogh Fornes er forsvarer for Jan Helge Andersen. Foto: Ole Berg-Rusten

I avhør med Andersen som Nettavisen har fått tilgang til, sier han at han angrer og at ber til gud om tilgivelse. Fornes ønsker heller ikke å kommentere dette.

– På nåværende tidspunkt, mens han ikke er ferdig med å forklare seg, så kommer ikke jeg til å gå noe nærmere inn på det, sier Fornes.

2024-04-18T17:07:22Z dg43tfdfdgfd