LEGOLAND: ER DET VERDT DET?

Legoland: Er det verdt det?

Legoland

Billund, Danmark

Legoland i Billund, som først åpnet portene i 1968, er ikke bare et av Danmarks mest ikoniske turistmål, men også et levende minne om leken innovasjon. Dette er Legoens hjemsted, selv om det nå har fått konkurranse av Lego House inne i Billund sentrum.

Les også:

Les også: Lego House i Billund: Det virkelige Lego-landet

Vår vurdering av Legoland er basert på to besøk. Ett i juni 2022, i sommerferien, og ett i 2024 – tidlig vår. Forskjellen er stor.

Ikke at selve Legoland tilbyr så mye nytt. I reklamen for 2024 reklamerer Legoland selv med et nytt Duplo-område med Peppa Gris, som er et helt greit lekeområde og et polarekspedisjonsområde som om man sammenligner med det man finner i Lego House rett og slett var ganske middels interessant.

Her er Lego-versjonen av Lego House inne i Legoland. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Samtidig er det ingen tvil om at Legoland er en av de bedre destinasjonene innenfor segmentet «fornøyelsespark,» spesielt for barn opp til tenårene. Før kunne man argumentert med at interessen for Lego kunne være god nok for å velge Legoland, men der har Lego House kommet inn som et rakett.

Om du ikke har vært i Legoland består parken av noen forskjellige områder. LEGO kaller det selv 10 tematiserte områder, men det er en viss overdrivelse.

Lego Ninjago World

Dette området i Legoland er basert på Ninjago-settene. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Her finner du en laserlabyrint, som det er verdt å gå inn for de minste barna om det ikke er lang kø. Er det ventetid her over noen minutter er dette bare noen sekunders opplevelse, og kan hoppes over.

Om køen ser slik ut som på bildet over er det verdt å stå i kø for den relativt korte opplevelsen det er å løpe igjennom en lasergang. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Trekkplasteret her er en interaktiv såkalt 4D-attraksjon kalt «Ninjago The Ride», hvor besøkende kan bruke bevegelser for å kontrollere spillmekanikker (skyte på fiender) og bekjempe fiender. Selv om denne er fra 2016 føles den allerede litt utdatert og sliten, men fortsatt ganske morsom. Om man kommer hit med en kø på under en halv time er det verdt investeringen.

Legoredo Town

Det kan fort bli lange køer i Legoland på godværsdager i fellesferien. Disse bildene er fra besøk i 2022.

Ett av de opprinnelige områdene i Legoland Billund åpnet sammen med parken i 1968. Her kan du ta tømmerrenna, som her er «Lego Canoe», grave etter «gull», ta en klassisk karusell (Western Ride) og en berg-og-dal-bane kalt «Flying Eagle» som er på et slikt nivå at den rett og slett passer for de fleste (over 1 meter).

Dette området har også flere spisesteder, og kanskje den eneste som kan anbefales å oppsøke inne i parken – stedet som selger såkalte franske pølser. Pølser i et slik brød man putter pølsa ned i.

På veien inn her finner du også spøkelseshuset, som er helt greit å gå inn i om køen ikke er for lang.

Pirateland

Det er ingen tvil om at det er morsomt å styre sin egen piratbåt hvor man kan sprute på andre båter og folk som går forbi. Denne attraksjonen var ikke overraskende stengt da vi besøkte i litt dårlig vårkulde i 2024. Bildene er fra 2022. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Dette området kom i 1996. Her finner du en aktivitet som helt klart passer best når det er varmt: «Pirate Slash Battle» som gir vannkrig en helt ny dimensjon (stengt da vi var der tidlig på våren 2024, skal gjenåpne senere). Du finner også den rolige turen «Pirate Boats» som passer for alle. Her er det også en enkel karusell, samt den litt mer avanserte «Pirate Wave Breaker». Selv om temaet her er et stykke unna moderne Legobygging for mange er det flere av den eldre garde som husker de klassiske piratskipene.

Knights Kingdom

Denne attraksjonen - vikingbåten - var åpen til tross for bare noen plussgrader og litt regn i luften, men man blir våt på denne også.

Knights Kingdom-området i Legoland Billund åpnet i 1991. Her finner du den innendørs berg-og-dal-banen «The Dragon», samt den noe nyere «Viking's River Splash» som er en avansert tømmerrenne hvor det er noe sannsynlig at man blir våt.

Adventure Land

The Temple var stengt da vi besøkte Legoland våren 2024. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Adventure Land i Legoland Billund åpnet i 1990. Her finner du skyteopplevelsen «The Temple» (som var stengt da vi var der våren 2024), brannbilene som er moro for de unge, Xtreme Racers som kanskje er den mest avanserte berg-og-dal-banen i Legoland og Jungle Racers som også kan brukes for å sprute ned andre (stengt da vi var der).

Polar Land

Den nye attraksjonen er litt sånn helt grei. Ingen vits i å gå helt i enden av den ene delen av parken for om man ikke skal på noen av de andre attraksjonene i nærheten.

Dette området er ganske nytt (2012), og har først og fremst «Polar X-plorer» som er en ganske heftig berg-og-dal-bane. Den var stengt grunnet kulde da vi var der på våren (noe ironisk, ja). Den nye opplevelsen «Arctic Basecamp» er også her, men det er rett og slett ikke vits i å gå langt inn i parken hit om man ikke skal ta berg-og-dal-banen.

The Lego Movie World

Dette området har tema etter den berømte Lego-filmen, og er et kreativt og særdeles morsomt område.

Et området som virkelig har godt Lego-tema, og her finner du en karusell («Apocalypseburg Sky Battle») det er verdt å stå litt i kø for, lengre kan du stå for «Emmet's Flying Adventure» – en 3D-opplevelse som er en blanding av berg-og-dal-bane og avansert film. Dette er en av Legolands beste attraksjoner. Her kan du også prøve den barnevennlige drop-karusellene «Unikitty's Disco Drop.»

Dette området åpnet i 2020.

Miniland

Miniland med 10 års mellomrom. Det øverste bildet er fra 2014, det nederst fra 2024. Miniland-området er en klassiker, av gode grunner.

Dette er miniatyrversjonene av kjente ting rundt omkring i verden, og blir stadig oppdatert med nye byggverk. Her finner du også den fine turen «Legotop» som gir deg en oversikt over hele parken samt i samme område er Lego safari som gir en Lego-inspirert safari med byggverk av kjente dyr. Litt skjult her finner du også minibåtene, som er stor moro for små. Litt for få tar også en tur i Lego-toget.

I samme område finner du også Great Lego Reef, hvor man kan gå inn i et akvarium og få haier til å svømme rundt og over seg. Vel verdt et besøk. I tillegg det nye Ferrari-rommet som ble åpnet i fjor hvor man kan bygge sine egne biler.

Mellom Miniland og det nye Peppa-gris Duplo-området finner du også Lego Studios hvor du kan se virkelig morsomme 4D-filmer (filmer hvor det blåses og sprutes vann i tillegg til å være 3D).

Traffikskolen

Trafikkskolen i Legoland gir barna opplæring i trafikkregler, og foreløpig en oppfylling i gammeldags drivstoff. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Skal du ta denne må du betale ekstra, men om man besøker Legoland under en viss alder er det rett og slett påkrevd. Barna får en opplæring i bilkjøring, og får både teori og praksis før man får et førerkort. Du kan booke en time fra 10, og skal du gjøre dette bør du være tidlig ute hvis det er i høysesong.

Du kan få billetter fra 329 danske kroner om man er tidlig ute.

Er Legoland verdt pengene?

Svaret er at Legoland er to opplevelser. En opplevelse er i godt vær hvor vannaktivitetene er åpne (mange av disse er de beste i parken), og hvor det ikke er for mange folk. En helt annen er om været spiller deg et puss, eller det for mange folk. For også her, som i de fleste fornøyelsesparker, slipper man inn altfor mange mennesker.

Maten i parken er godt under middels, slik man er kjent med fra de fleste lignende parker. Det er best å ha med nistepakke, eller spise utenfor parken (inne i Billund, for eksempel). Å kjøpe en påfyllsbrus (man betaler en ganske høy sum for en flaske man kan fylle på så mange ganger man vil) er fint for de varmeste dagene.

Samtidig er stemningen er utvilsomt god. De som jobber i parken er stort sett vennlige, og selv om maset fra alle bodene som skal ha deg til å kaste eller diverse annet for å vinne noe er langt over slitsomt går det an å ignorere. Her scorer Legoland mye bedre enn mange av sine norske og internasjonale konkurrenter. Det er nok noe med danskene.

Svaret på om Legoland er verdt pengene er rett og slett basert på om du gjør besøket her til en del av en opplevelse. To dager med Lego House en dag, og Legoland en annen dag er rett og slett en veldig god pakke. Om man får badebehov kan en tredje dag med sydentur til Lalandia være en totalpakke.

Så: Ja, Legoland er verdt det.

Kolding: Historie og design

Billund: Lego og Lalandia

København: Den nordiske storbyen

Les også: København: 20 ting du bør oppleve

2024-05-01T01:48:00Z dg43tfdfdgfd